Haal na VIER jaar, eindelijk de Lijn over de Brug !

220130520 haal de lijn over de brug2“Haal DE LIJN over de Brug” wil een  betere busverbindindingen tussen het Waasland & Klein-Brabant en Willebroek-Kliniek anderzijds.

Het Waasland en Klein-Brabant één groot socio-economisch gebied

De studie van prof. Blondel – UCL (op basis van het GSM-gebruik) geeft het reeds geruime tijd aan, het Waasland (vanaf Lokeren), Klein-Brabant en een deel v/h Dendermondse is één groot sociologisch gebied.

kaart belgie entiteiten
Dit betekent dat zij vooral op socio-economisch gebied een eenheid zijn.
VASTSTELLING:
Hiermee rekening houdend zitten we met een enorm obstakel ten aanzien van de hiermee gepaard gaande noodzakelijke mobiliteit van goederen, diensten en personen…nl. De Schelde.
Deze stroom splitst dit gebied in 2 delen en er is van Dendermonde tot Antwerpen slechts één doorgang…de Scheldebrug TEMSE / BORNEM.

Eigenlijk moeten wij hier eerder gaan spreken van een smalle corridor tussen 2 economisch sterke gebieden, Waasland en Klein-Brabant.
Langs deze corridor is het dus aangewezen om het vervoer zo goed mogelijk te optimaliseren en dit is gelukkig gebeurd sinds 29 mei 2009, door de verdubbeling van deze Scheldebrug.

De belofte werd toen gemaakt om het openbaar vervoer hierbij eveneens te optimaliseren; daar is jammer genoeg niets van terecht gekomen.
De noden zijn echter schrijnend en een regulier busvervoer tussen de Wase gemeenten en Klein-Brabant blijkt een noodzaak.

Er is slechts één treinverbinding  per uur over de brug, die dagelijks veel structurele vertragingen opbouwt omwille van het “enkel” spoor (Kruisingen en aansluitingen).
VASTSTELLING: het busnet sluit NIET aan op de trein, zowel in Temse (daar is zelfs geen busstation aan het treinstation), als in Bornem en Willebroek
Er zijn slechts 2 tot 3 rechtstreekse busverbindingen per dag tussen st-Niklaas en Bornem.

1)  Een peiling van VOKA Klein-Brabant (zie bijlage), geeft aan dat het triest gesteld is met het openbaar vervoer, vooral voor de werknemers die vanuit het Waasland  komen. Zo hebben we weet van verschillende mensen die bij sollicitatie NIET konden aangeworven worden omdat zij over geen (2e ) wagen beschikten.evaluatie
2)  Het ziekenhuis Temse is volop aan het sluiten, vele consultaties en opnames dienen nu in Bornem te gebeuren; voor de Geriatrie dient mens zelfs naar de Kliniek van Willebroek te gaan.hoe be oordeelt u de bereikbaarheid
3)  Het Sint-Amelbergainstituut van Temse is intussen reeds gesloten, vele leerlingen uit de deelgemeenten van Temse en Kruibeke beschikken NIET over een degelijk OV om de school in Bornem te bereiken. Zij geven ons aan dat zij soms met de fiets rijden, maar dat dit in bepaalde omstandigheden   zeker niet aangewezen is.
4)  Werknemers uit de deelgemeenten en naburige gemeenten hebben nauwelijks een goede aansluiting aan het station Temse met de bus (enkele simulaties), de bus kan dus nauwelijks vertraging hebben of men dient ruim een uur te wachten (op de volgende trein)reisplan

Op dit moment heeft DE LIJN ANTWERPEN een gebiedsevaluatie gemaakt, die wordt voorgelegd op de IGBC van 25/06. Zij stelt daarin het volgende:

1)  Zij maken simulaties op basis van prognoses omdat zij de echte noden niet kunnen onderzoeken en geen exacte metingen uitvoeren (omdat er nu eenmaal geen reguliere busverbinding bestaat);
2)  Zij stellen dat zij niet verantwoordelijk kunnen gesteld worden voor de gebrekkige treinverbinding, dat is de verantwoordelijkheid van NMBS
3)  Zij stellen eveneens dat een busverbinding over de Scheldebrug organiseren, concurrentie zou betekenen voor deze treinverbinding.
4)  Zij stellen dat de schoolkinderen van Temse liever met de fiets naar school rijden (Bornem)
5)  Conclusie: zij stellen een “busje voor op aanvraag”

Standpunt Werkgroep “Haal DE LIJN over de Brug

1)  De Lijn voert prognoses uit zonder de realiteit te willen zien.
2)  De treinverbinding moet volgens hen als “kapstok” dienen voor het busvervoer, maar dit is volgens recente metingen (real-time) van DE LIJN zelf zeer ondermaats. Er dient dus een busverbinding van slechts 4 KM tot stand te komen om de busnetwerken Waasland (Temse) en Klein-Brabant (Bornem) aan elkaar te koppelen.
3)  De Lijn houdt bij deze corridor enkel rekening met mogelijk reizigersvervoer tussen Temse en Bornem zelf, men wil dus geen rekening houden met het personenvervoer  van /naar het “hinterland”, waarbij overstappen noodzakelijk zijn. Met “hinterland bedoelen we alle deelgemeenten en naburige gemeenten langs de Schelde, zoals Rupelmonde, Bazel, Kruibeke, Steendorp, Elversele, Tielrode, Hamme, Moerzeke, Kastel.
Ook OV vanuit bv. Waasmunster, Beveren, Sinaai / Belsele, Lokeren, enz. naar de industrie in Klein-Brabant is hectisch, omdat men op dat “stukje trein van 3 km” aangewezen is.
4)  Wil je van de ene oever naar de andere (tussen 2 deelgemeenten) met het OV, dan wordt het relatief duur, het stukje trein (basistarief) weegt ontzettend zwaar door en verdubbelt de prijs van de verplaatsing: Bv; een verplaatsing tussen Tielrode en Mariekerke (overkant Schelde), kost 2 bussen + 1 trein = 7 euro H/T i.p.v. 3,20 euro. Bovendien moet je rekening houden met gemiste overstappen en veel wachttijd.
5)  De dienst 100 voert patiënten uit de deelgemeenten Temse en Rupelmonde / Bazel in vele gevallen rechtstreeks naar kliniek Bornem (door sluiting Temse). Dit geeft vele problemen voor de bezoekers (oudere personen die niet over de brug geraken).
6)  De schoolkinderen die vanuit de deelgemeenten (Waasland) naar Bornem komen prefereren wel degelijk een goede busverbinding over de Schelde (wij hebben het grootste deel van hen gesproken), zij vinden de overstapmogelijkheid Trein-Bus ondermaats en zij wordt dan ook vermeden. Sommige ouders klagen dit euvel aan en voeren hun kinderen met de wagen naar school.
7)  Een reguliere busverbinding kan nooit voor de kleine stukje “spoor” van 3 Km, concurrentie betekenen voor de bus, de bus volgt bovendien verder een ander traject (industrie).
8)  De verbinding tussen trein of bus te Puurs in de richting van Willebroek-Kliniek (Geriatrie van Bornem) bestaat eigenlijk niet, men dient daar 45 à 50 min te wachten voor een overstap.
9)  Een “busje op aanvraag” is in de praktijk in geen geval werkbaar; wat met mensen die van verderop uit het Waasland (of verder) komen en toch de Schelde moeten over geraken?
Bovendien is het duidelijk dat het huidige Belbussysteem niet ten volle voldoet.

Het is duidelijk, er moet dringend een goede reguliere busverbinding over de Schelde komen om de 2 belangrijke regio’s met elkaar te verbinden uit economische en sociale noodzaak.
De noden worden immers schrijnender met de dag en de rijksweg N16 blijkt bovendien omwille van slecht OV dicht te slibben.
Dit kan zelfs met beperkte budgettaire middelen (mits wat creativiteit); bv. de bestaande buslijnen over de brug aan elkaar knopen, zou in dat verband een mogelijke piste kunnen zijn.

Wij kunnen hier echt spreken van een “missing link” omdat de busnetwerken Waasland en Klein-Brabant NIET aan elkaar gekoppeld zijn.
Wij durven de hoop uitdrukken  dat Interwaas en alle Wase gemeenten de ernst van deze toestand zullen begrijpen en DE LIJN samen zullen overtuigen van deze noodzaak, dit vooral ook in het eigen belang.
Deze kleine optimalisering van hun netwerk, moet toch kunnen tot stand gebracht worden in het
belang van iedereen, ondanks de moeilijke budgettaire toestand.

Meer info is ook te vinden op onze BLOG: http://haal-delijn-over-de-brug.blogspot.be/

20130520 haal de lijn over de brug

 

Namens de werkgroep “Haal De Lijn over de Brug” i.s.m. de gemeentebesturen van Temse, Bornem,
Kruibeke, Sint-Amands,

Smet Dirk
Coördinator
“Haal DE LIJN over de brug”
0499/178565

Comments are closed.