Demo Smartphones van Google

Eigenlijk zou de titel moeten zijn “Help, hoe krijg ik dit in ’s hemels naam allemaal georganiseerd?!”

Het antwoord? Alleen informatica kan je hoofd vrij houden om nuttige dingen te doen. Daarboven op hoeft het écht niet veel te kosten. Oplossingen voor altijd bijgewerkte agenda, altijd bijgewerkte contactpersonen worden in het bedrijfsleven steevast  zeer duur betaald. Heu, met 149€ en een gsm internet abonnementje van enkele Euro’s per maand en het doet hetzelfde als die dure Business server…

Hoe vaak gebeurt het niet dat je heel even iets moet controleren op internet? Wat was het adres nu weer van die firma of contactpersoon, wat stond er precies in zijn mail, is er al geantwoord op mijn e-mail…? Steeds weer wil je, als je onderweg bent, heel even maar op internet om iets te checken of te verbinden met het werk. Neen, geen uitgebreide chatsessies, geen doelloos struinen op het internet, geen massale downloads van muziek, film of software. Je kan natuurlijk jouw laptop meezeulen, draadloos internet “lenen” van jouw gasten of van een hotspot. Veel handiger is om internet via jouw gsm-netwerk binnen te halen. Het hoeft niet eens zo duur meer te zijn. Zo werkt de agenda van Kruibeke.TV naadloos op de website én in mijn smartphone, kwestie van energie te steken in interessantere dingen die er wél toe doen ! En, zoals je ziet, Mercator draag ik overal met mij mee!

Cloudcomputing

Als je met jouw eigen server wil verbinden is dat vooral om onmiddellijk te synchroniseren met het thuisfront, zodanig dat je medewerkers over de zelfde, bijgewerkte informatie beschikken. Voor de meeste particulieren is een server met agenda, email en documenten te ver gegrepen. Talrijke grote aanbieders bieden dezelfde functionaliteit gratis aan. Hotmail, Gmail, Yahoo en vele anderen hebben al jaren online email en agenda. De agenda kan je delen met je medewerkers en vrienden. Met de opkomst van Cloudcomputing, heb je meer en meer nood aan kleine, handige apparaten met een grote autonomie. Een uit de kluiten gewassen laptop kan doorgaans 3-4 uur werken zonder stroom, maar om even iets te raadplegen moet je steeds weer opstarten en dat is helemaal niet praktisch. Kleinere modellen gaan een stuk langer mee, maar toestellen die dagen lang werken zonder stroom, zijn vooralsnog een utopie.

Android, het mobiele operating system van google.

Als je kleine handige toestelletjes zoekt, die “steeds aan staan”, dan kom je vanzelf uit bij smartphones. Ze zijn nauwelijks groter dan een GSM. Ultra licht en compact, geen extra draden, steeds verbonden op internet via Wi-Fi en 3G netwerk. De toestelletjes kunnen zelfs nóg kleiner maar dan komt het bedieningsgemak en de leesbaarheid van het scherm in het gedrang. Vlug iets checken op internet gebeurt zonder wachttijd.

Alles is gratis?

We kennen google als internet-startpagina op de computers thuis. Google heeft in de tijd dejanews opgekocht en zo toegang tot een enorme basis aan usenet-berichten verworven. Gekoppeld aan een efficiënte zoekmachine gaat Google ons surfgedrag op internet na. Dit is precies het businessplan van Google: gratis diensten die betaald worden door gerichte reclame.

GPS

In de Android smartphones zit bijna altijd een gps ontvanger. Gekoppeld aan internet, weet niet alleen jouw Gsm-operator waar je ongeveer uithangt, ook Google weet precies op enkele meters na, waar je bent. De koppeling met Google Maps is zo gemaakt. Zo kan je zonder het adres te kennen eerst via Google zoeken waar die fameuze woktent te vinden is, je wordt door Google Maps er zo naar toe genavigeerd. De navigatie zelf is nogal rudimentair, maar de online zoekfunctie geeft je zeer gedetailleerde informatie over het gebied waar je bent.

Apps

Via de Android Market kan je talrijke kleine extra’s downloaden. Als musicus komt een metronoom en een stemapparaat goed van pas. Anderen vinden hun gading in facebook, twitter of andere toepassingen die je op je smartphone kan installeren.

Apparaten

Er is een uitgebreide keuze aan Google smartphones, van even duur als de Iphone van Apple tot nauwelijks duurder dan een gewone gsm. Mijn keuze viel op de ZTE San Francisco die verkocht wordt door Mobistar aan 149€. Voor die prijs hoef je het niet te laten : hij is bijna 4 keer goedkoper dan de Iphone of Galaxy II S… en doet precies wat je nodig hebt!

De essentie is dat je één keer de moeite doet om een afspraak in te geven. In het domme kopiëren van de informatie – met alle mogelijke vergissingen van dien-, daar hoef je zelf geen tijd en energie meer te steken. Dit laat je foutloos door een computertoepassing doen! Al dit moois laat ik zien op 24 oktober om 20 uur in mijn Computerclub Computers en Technologie vzw Sint Rochusstraat 106 2100 Deurne Antwerpen.

Iedereen welkom, gratis voor leden (29€ per jaar, niet leden betalen 6€ dat bij een later bezoek van het lidgeld wordt afgetrokken) als je wil kan je met mij mee rijden 😉

Johan Arnout

Tags:
 

4 Comments