Mercator Brassband – Classic Brass IV

Klassiek in de kerk
Mercator Brass Band neemt afscheid van dirigent Ben Haemhouts met Classic Brass IV.
Op zaterdag 5 november 2011 presenteert Mercator Brass Band voor de vierde keer Classic Brass, opnieuw in de Sint-Pieterskerk van Bazel. Dit toporkest in de regio werkt zo verder aan een reeks unieke concerten, opgebouwd rond klassieke muziek. Gecombineerd met een excellent VIP-arrangement in het kasteel Wissekerke komt zo de historische dorpskern van Bazel optimaal tot zijn recht. Dit concert is tevens het laatste concert van dirigent Ben Haemhouts met Mercator Brass Band.
“In 2008 kwamen we voor de eerste keer naar buiten met Classic Brass,” vertelt Bert D‟Hondt, voorzitter ad interim van de brassband. “Het was toen al een schot in de roos: de mensen waren onder de indruk van onze muzikale prestatie. Klassieke muziek past dan ook perfect in een kerkgebouw, zeker zo‟n mooi gerenoveerde als de kerk van Bazel. De herkenbaarheid van de muziek is zeker ook een troef. Tenslotte is de combinatie met een VIP-arrangement, zowel voor particulieren als bedrijven, een schot in de roos. Het kasteel van Bazel leent zich hier prachtig voor.”
Met inmiddels het vierde concert in de rij, trekt het succesvolle concept de stijgende lijn verder. “Elk jaar opnieuw overtuigen we meer mensen en bedrijven. De reacties zijn telkens weer unaniem lovend” gaat D‟Hondt verder. “Het is dan ook een unieke gelegenheid voor bedrijven om hun trouwe klanten een extra bedankje aan te bieden. Het VIP-arrangement, waarvoor we ook facturen kunnen afleveren, plaatst je bedrijf eens op een andere manier in de kijker. Je kan genieten van een top-avond en toch op gemoedelijke wijze met je contacten bijpraten.”
De klassieke muziek oogt ook dit jaar weer indrukwekkend. Op de affiche prijken bekende namen zoals Shostakovic en Bach. Toch is het zeker geen „zware‟ avond, waar klassieke muziek wel eens met geassocieerd wordt. Ook is er voldoende variatie, er zijn zelfs verschillende solisten. “Elk jaar proberen we een ander instrument in de kijker te zetten” vertelt D‟Hondt. “Nadat we eerder al succesvol het kerkorgel, de sopraan en doedelzak centraal stelden, zijn we zeer blij om dit jaar Reinier Vermeulen op clavecimbel te mogen presenteren.” Een unieke, maar ook gewaagde combinatie. “Inderdaad, clavecimbel samen met brassband is geen evidentie. Maar we gaan er in lukken, het houdt het ook een beetje spannend. We zijn verder zeer blij dat we enkele topsolisten uit onze eigen rangen mogen presenteren: Bert Mees op cornet en Søren Brassaert op trombone zijn mensen die een vaste waarde op onze wekelijkse repetitie zijn, maar die daarnaast ook coming talents in België zijn.”
Met dit vierde concert in de reeks neemt de brassband tevens afscheid van vaste dirigent Ben Haemhouts. In 2007 nam die het dirigeerstokje op en leidde het orkest naar ere-afdeling met grote onderscheiding in 2010. “Het afscheid gebeurt in alle vriendschap” benadrukt D‟Hondt. “We hebben zeer goed samengewerkt en erg mooie dingen verwezenlijkt, ik denk maar aan het jaarlijkse nieuwjaarsconcert, de Classic-Brass-reeks en onze themaconcerten in het voorjaar, inmiddels ook een vaste afspraak op de kalender. Maar Ben heeft op professioneel vlak nieuwe, grote uitdagingen gekregen de afgelopen jaren en moet keuzes maken. Hij heeft ons orkest zeker een trapje hoger op de muzikale ladder getild en laat nu de eer aan zijn opvolger om nieuwe lijnen uit te zetten.” Na Classic Brass IV zal het orkest dus een nieuwe dirigent zien verschijnen. “Er zijn al een aantal kandidaturen binnengekomen, maar we nemen onze tijd om rustig een goede en gedragen keuze te maken. Bovendien betekent het vertrek van Ben niet dat we hem nooit meer zullen zien. We hadden reeds een traditie van gastdirigenten en we zijn blij dat we Ben nu aan ons lijstje kunnen toevoegen.”
Overigens nam Mercator Brass Band eerder deze zomer al afscheid van een andere steunpilaar uit het orkest. Voorzitter André Lardon verloor in augustus de strijd na een kort ziekbed, waardoor de brassband tijdelijk zonder voorzitter zit. “We gaan André zeker op gepaste wijze herdenken tijdens Classic Brass IV, hoewel we geen zwaarmoedig concert gaan geven. Zo zou hij het zelf ook gewild hebben: discreet, op de achtergrond, maar keihard werkend.”
Classic Brass IV is er op zaterdag 5 november 2011 om 20u00 in de Sint-Pieterskerk te Bazel. Kaarten via info@mercatorbrassband.be, in café Ons Huis, OLVrouwplein 9 te Kruibeke of bij muzikanten en bestuursleden.

Tags:
 

Comments are closed.