Boomplantactie Kruibeke

Lagere schoolkinderen uit Kruibeke, Bazel en Rupelmonde planten boompjes in hun polder

Dinsdag 6 en woensdag 7 maart trokken 300 kinderen van de lagere scholen uit Kruibeke, Bazel en Rupelmonde naar de Bazelse polder. Gewapend met schop en laarzen, plantten ze samen met begeleiders van de Vlaamse overheid 1500 jonge boompjes in het toekomstige overstromingsgebied.

Ir. Stefaan Nollet, projectingenieur Waterwegen en Zeekanaal NV verduidelijkt: “De voorbije periode verdwenen veel bomen uit het landschap. Langs de Kruibeekse Kreek weken oude bomen om groeikansen te geven aan de sterke exemplaren. Elders verdwenen bomen voor de creatie van een uitgestrekt weidevogelgebied. Deze open graslanden bieden een thuis aan weidevogels als tureluur,
scholekster en kievit. Vorige lente mochten we al heel wat exemplaren verwelkomen. Dat succes is te wijten aan de samenwerking met de landbouwers en het open landschap.”

Voor elke boom die verdween in de polder komt minstens één nieuwe in de plaats. Die heraanplanting gebeurt al 5 jaar in samenwerking met de plaatselijke scholen. Zo herontdekt de jeugd het fraaie natuurgebied in hun achtertuin. Aan animo is er alvast geen gebrek.

Laurent Vanden Abeele, projectleider bij het Agentschap voor Natuur en: “Na afloop van de werken, wandel je hier door een staalkaart van Vlaamse natte natuur. De Groot-Kruibeekse polders herbergen getijdennatuur, wetlands en zeldzame elzenbroekbossen. De plaatselijke scholieren kunnen dat ook dit jaar aan den lijve ondervinden.”

Voor de scholieren start de dag met een huifkartocht, die hen vanaf sporthal ‘De Dulpop’ naar de plaats van actie brengt. Daar wacht jeugdmascotte Xavier De Ree hen op voor een rondje kwissen. Zo krijgen de kinderen spelenderwijs een woordje uitleg over de polder en het toekomstige uitgebreide bos.
Enthousiaste boswachters en projectmedewerkers steken daarna een handje toe om de plantactie zelf in goede banen te leiden. Zo krijgt elke jonge els of wilg alle kansen op een gezonde toekomst.

Wie zijn boompje later wil bezoeken, moet nog even geduld uitoefenen. Wegens de vele werken, is de polder voorlopig nog verboden terrein. Eind 2012 komt daar wellicht verandering in. In tussentijd organiseert bouwheer Waterwegen en Zeekanaal NV maandelijks begeleide wandelingen rond alle polderfacetten. Zo ontdek je op zondag 11 maart de weidevogels met natuurgids Nand Daniëls. Later dit jaar staan onder andere een gezinsnatuurwandeling en een historische fakkeltocht op het programma.
Alle info via www.gogkbr.be of facebookpagina GOG Kruibeke Bazel Rupelmonde.

Tags:
 

Comments are closed.