Het MERCATORbiljet herleeft

Naar aanleiding van het 500ste geboortejaar van de wereldberoemde cartograaf  Gerardus Mercator Rupelmondanus, brengen wij de herinnering aan het MERCATORbankbiljet van 1.000 Belgische Frank terug tot leven .

Dit bankbiljet kan niet straffeloos worden heruitgegeven.  Het is nog steeds inwisselbaar bij de Nationale Bank van België. Daarom kiezen wij in afspraak met de juridische dienst van de Nationale Bank van België voor een heel mooie artistieke impressie van het oorspronkelijk MERCATORbiljet.

Bovendien willen we dit aandenken door een machine laten verdelen. Wat is er nu beter geschikt dan een oude bankautomaat? Zo brengen we niet enkel de nostalgie naar het oude bankbiljet, maar ook fascinatie bij de opkomst van de éérste geldautomaten in herinnering. Nagenoeg alle apparaten werden op het einde van hun levenscyclus volgens strikte veiligheidsprocedure vernietigd. En toch, -na héél veel zoeken- vond ik een exemplaar dat aan het noodlot van de vernietiging ontsnapt was.

Deze unieke machine heeft op zich zelf reeds een gewelddadig leven achter de rug! Hij sneuvelde bij  de aanslag van de CCC op de KBC van Leuven. Precies hierdoor werd hij NIET tot schroot herleid.  Al die tijd lag hij in de stapelplaats van BULL, het bedrijf dat deze toestellen fabriceerde.

Toen Walter Deleu, ingenieur bij BULL, na zijn dagtaak géén laatste pintje meer kreeg in zijn favoriete kroeg, ontsproot bij hem het idee om voor de grap een BIERautomaat te maken. Het lumineuze idee was geboren om van die oude gesneuvelde Bancontact een BIERcontact te maken! Deze machine kende bijzonder veel succes, en haalde het nieuws op de pas opgerichte VTM.
De BIERcontact dook onder andere ook op bij de verkiezingshow in Luik, waar Happart er in slaagde om – volledig in het Nederlands-, 27 pintjes uit de BIERcontact te halen!

Gilbert Natan is gepensioneerd medewerker van BULL. Mede onder zijn impuls werd het BULL museum opgericht. Na jaren ontdekte hij tot zijn grote vreugde, de omgebouwde BIERcontact. Sinds dien koestert hij dit toestel met veel liefde.

Speciaal voor het Mercatorjaar stelt het BULLmuseum deze unieke machine ter beschikking.  Dit is industrieel archeologisch erfgoed van de jongste generatie. Wij willen met dit unieke toestel respectvol omgaan.  Er worden géén onomkeerbare veranderingen doorgevoerd, de sporen van de oorspronkelijke machine, de ombouw tot BIERcontact zijn niet uitgewist.

Door het ombouwen naar MERCATORcontact, krijgt deze unieke geldautomaat een derde leven!

Johan Arnout
Johan@Kruibeke.TV
+32 (0)496 /217734

5 Comments