Prijsuitreiking Mercatorwedstrijd

Heemkundige Kring Wissekerke BazelPrijsuitreiking Mercatorwedstrijd

Johanna Heuylebroeck, directrice van KBC-Bazel overhandigt de eerste prijs De Wereld in Kaart, aan Daniël Sterckx, de echtgenoot van winnares Veerle Heyman.

Zondag jl. sloot de Heemkundige Kring Wissekerke uit Bazel zijn bijdrage aan het Mercatorjaar af met de huldiging van de laureaten en de prijsuitreiking van zijn Mercatorwedstrijd in het museum in de Kruibekestraat. In het voorjaar hield de Kring gedurende elf zondagnamiddagen een geslaagde tentoonstelling ‘Mercator en 500 jaar cartografie’ met originele kaarten van Mercator, van zijn tijdgenoten en van zijn opvolgers.
Meer dan 1200 bezoekers uit de vijf Vlaamse provincies, uit Nederland en uit Duitsland vonden de weg naar Bazel en Mercator en waren vrijwel unaniem met hun lof over de tentoonstelling en het speciale Mercatornummer van het ledentijdschrift.
De bezoekers kregen aan de hand van 10 meerkeuzevragen de gelegenheid hun kennis over Mercator en de cartografie te testen. De 51 bezoekers die er in slaagden alle vragen correct te beantwoorden, waren vorige zondag uitgenodigd voor de prijsuitreiking. Onder de 26 aanwezige laureaten werden tien mooie boeken over cartografie en geschiedenis uitgeloot voor een totaal bedrag van 300 €. De gelukkige winnaars van de hoofdprijzen, geschonken door de KBC waren Veerlee Heyman uit Rupelmonde en Hilde Maris uit Bazel.
De overige winnaars waren Jan Autekie uit Mesele, Greet Beck uit Sint-Gillis, André Buytaert uit Temse, Ria Geudens uit Borsbeek, Annie Heibaut uit Kruibeke, Andres Konrad uit Duffel en Bert Otte uit Sinaai.
Alle laureten die buiten de prijzen vielen, kregen een leuk doosje Mercatorpralines om hun ontgoocheling te verzachten en om toch een zoete herinnering aan het Mercatorjaar over te houden. Nadien vulden niets dan blijde gezichten het museumcafeetje De drei klakken. Daar werd door de meeste laureaten nog flink gepalaverd over de tentoonstelling en de mooie prijzen. De Heemkundige Kring zette zo de kers op de taart en sloot op waardige wijze definitief de poort van zijn succesvolle Mercatorjaar. Spijtig dat voorzitter Jeroom De Jonghe door omstandigheden dit hoogepunt van het Kringjaar en de vele open doekjes voor de Heemkundige Kring miste.
Na het succes van de Mercatortentoonstelling heeft het bestuur van de Kring niet lang gerust want momenteel loopt in het museum in Bazel ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen al een nieuwe tentoonstelling over de vroegere dorpspolitiek in Bazel, Kruibeke, Rupelmonde en Steendorp. Nog te bezoeken op zondagen 14 en 21 oktober van 14 tot 18 uur.

 

Tags: ,
 

Comments are closed.