Opening Het Kortbroek

Minister Schauvliege opent Het Kortbroek in Kruibeke

Het natuurpark Het Kortbroek werd vanmiddag feestelijk geopend door Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege. Maar dat deed ze niet alleen: de leerlingen van het 6de leerjaar uit de lokale scholen en o.a. burgemeester Jos Stassen en de verschillende vertegenwoordigers van de ondersteunende organisaties het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) die de realisatie van het natuurpark op hun schouders dragen, waren ook van de partij. Na een gegidste natuurwandeling in het splinternieuwe park, onder leiding van de Barbiergidsen, werden feeërieke waterlampionnen op één van de visvijvers die Het Kortbroek rijk is losgelaten, als symbolisch openingsgebaar.

20131125 opening kortbroek2

Het multifunctionele natuurgebied, Het Kortbroek, maakt deel uit van de Polders van Kruibeke, een gecontroleerd overstromingsgebied dat het Zeescheldebekken straks nog veiliger maakt. Het behoort tot één van de drie onthaalzones van de Polders van Kruibeke. “Het oorspronkelijk landelijke gebied werd omgetoverd tot een veelzijdig natuurpark”, aldus burgemeester Jos Stassen: “Kruibeke heeft er met Het Kortbroek een mooie toeristische trekpleister bij. Het eerder vergeten hoekje, is uitgegroeid tot een mooie natuursite die nu zinvol benut wordt. Natuurliefhebbers zullen zonder twijfel snel de weg naar Het Kortbroek vinden.”

20131125 opening kortbroek

Natuurpark
Rond het park kronkelt een wandelpad om al kuierend de nieuwe natuuromgeving te ontdekken. Bovendien kan je er in alle rust vogels observeren aan de vogelkijkwand. Twee vijvers van Het Kortbroek richten zich op de hengelsport:  eentje is voorbehouden voor de plaatselijke visclubs, die er straks opnieuw hun viswedstrijden kunnen organiseren, en de tweede krijgt een natuurlijke inrichting met rietkragen en waterplanten, rust- en paaiplaatsen voor vissen voor de eerder recreatieve visser. “Het was de bedoeling om natuur en recreatie harmonieus met elkaar te verbinden.”, verklaart Marleen Evenepoel, administrateur generaal bij van het ANB. “Vogels vinden, in en rond de vijvers, een nieuwe thuis en de kleinere poelen vormen een ideale verblijfplaats voor heel wat amfibieën. Omwonenden en bezoekers kunnen meegenieten van deze uitzonderlijke natuur in hun buurt.”

De Polders van Kruibeke
De Polders van Kruibeke behoren tot het Sigmaplan, dat Vlaanderen beter beschermt tegen overstromingen uit de Schelde en haar zijrivieren. Wim Dauwe, afdelingshoofd Zeeschelde bij W&Z verduidelijkt: “De Polders vormen een gecontroleerd overstromingsgebied dat het Zeescheldebekken vijf keer veiliger maakt. Als springtij samenvalt met een noordwesterstorm (1 à 2 maal per jaar), wordt hier de top van de stormgolf tijdelijk geborgen. Het gebied komt dan onder water te staan en vangt zo al het overtollige water op.”
Naast een knap Vlaams staaltje vernuft op vlak van veiligheid, realiseren de polders meteen ook de natuurdoelstellingen van de Vlaamse overheid. Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege geeft aan: “De Polders van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde vormen een natuurgebied van 600 hectare groot met slikken en schorren, weidevogelgebied, kreken en rivierbegeleidende bossen. Een recreatief veelzijdig gebied, uniek in Europa. Door de realisatie van dit project bouwen we aan een mooie groene toekomst voor Vlaanderen”.

Tags: ,
 

Comments are closed.