Ecologisch en duurzaam toerisme van de toekomst, vandaag al in Kruibeke

    kruibeke logo

De Polders van Kruibeke vormen een 600ha groot gebied en verbinden de 3 deelgemeenten Kruibeke, Bazel en Rupelmonde.  In dit stukje puur natuur kunnen bezoekers binnenkort naar hartenlust genieten van het innovatieve project dat gerealiseerd werd door Waterwegen en Zeekanaal nv en beheerd zal worden met het Agentschap Natuur en Bos.

Still0401_00000

“Dit gebied is om meerdere redenen uniek”, zegt  Stefaan Nollet, ir. W&Z.  “In dit project, dat deel uitmaakt van verschillende Interreg-projecten, wordt gewerkt mét de natuur. Zo is er het pilootproject rond het Gecontroleerd Gereduceerd Getij, wat een nieuw concept was en uniek is op wereldvlak. De Polders van Kruibeke zijn het grootste gecontroleerd overstromingsgebied langs de Schelde en alle “natuurvormen” die langs de Schelde gerealiseerd worden, zijn in de Polders van Kruibeke aanwezig.”

“Omwille van het unieke karakter van de Polders van Kruibeke, is het belangrijk om het gebied op een duurzame en verantwoorde manier uit te baten.”, weet ook burgemeester Jos Stassen (SamenVoorKruibeke).

Still0401_00001

 

Om dit ecologisch en duurzaam toerisme te realiseren, slaagde het gemeentebestuur er in om tot een buitengewone samenwerking te komen met QinetiQ Space. QinetiQ Space (vroeger Verhaert Space) is één van de marktleiders in de branche en leidt het project rond de omzetting van afval- en urinewater voor het ESA.

Tot hiertoe was het al mogelijk om urine om te vormen tot drinkbaar water in de ruimte. Dat systeem werd echter nooit gebruikt wegens te duur. “Wij hebben samen met enkele partners een systeem bedacht waardoor die kostprijs naar beneden wordt gehaald. Op termijn kan dit leiden tot honderdduizenden euro’s besparingen per ruimtereis”, zegt Frank Preud’homme, commercieel directeur bij QinetiQ Space.

Still0401_00003

Door een techniek van filtratie en omzetting door bacteriën, wordt de urine herleid tot zuiver drinkwater en water. Daar is namelijk een grote vraag naar in de ruimtevaart.  Om dit systeem op punt te stellen, zijn er gigantische hoeveelheden proefmateriaal nodig.

De link naar het duurzaam toerisme in Kruibeke is snel gelegd. In navolging van de alom bekende “hondenpoepzakjes” worden er daarom vanaf dinsdag op verschillende plaatsen in de Polders van Kruibeke ook verdeelpunten voor plaszakjes geïnstalleerd.  Deze speciaal ontwikkelde zakjes maken wildplassen onnodig. De wandelaar kan bij het verlaten van de Polders van Kruibeke de plaszakjes afgeven in de deelnemende opvangpunten (verzamelbakken, horecazaken).

Van daar beginnen de plaszakjes aan een tweede leven en zullen ze bij QinetiQ Space dienen als testmateriaal om uiteindelijk effectief te worden omgezet in drinkwater.

“In dit project werken gemeentebestuur, ondernemers en bezoekers op een fantastische manier samen om te genieten van de natuur, maar ook de natuur te beschermen en mee de toekomst vorm te geven”, zegt schepen voor toerisme Erik Blommaert (CD&V). “We zijn trots om dergelijk innovatief project te kunnen lanceren.”

Op de opening van het toeristisch seizoen van Kruibeke, op donderdag 17 april 2014, zullen in Rupelmonde bij de Apostelbrokkenworp de eerste “plaszakjes” ter beschikking gesteld worden aan de toeristen en inwoners.

Meewerken aan het project

Still0401_00004

Komen de bezoekers met een groep naar Kruibeke en willen zij ook op een ecologische en duurzame manier de gemeente Kruibeke bezoeken en tegelijk een steentje bijdragen aan de wetenschap? Dan kunnen zij op voorhand de plaszakjes voor hun groep bestellen door contact op te nemen  met de dienst Cultuur & Toerisme van Kruibeke via toerisme@kruibeke.be.

 

 

One Comment