Mercatorprojectie ‘Beste Belgische Uitvinding’

De Mercatorprojectie staat in de shortlist van ‘Beste Belgische Uitvindingen’ ooit, een initiatief van het Radio1-programma Einstein. Het gemeentebestuur van Kruibeke vindt deze nominatie meer dan terecht en roept al haar inwoners en andere Mercatorfans op om te stemmen op de bekende Rupelmondenaar. Op vrijdag 4 april 2014 maakt Radio1 de winnaar bekend. Mercator krijgt in de shortlist concurrentie van de praline, jpeg, de pil en de saxofoon.

 

Mercator werd geboren in Rupelmonde, deelgemeente van Kruibeke, als zevende kind van een schoenmaker. “Onze inwoners zijn fervente ambassadeurs van de bekende cartograaf”, stelt schepen voor toerisme en erfgoed Erik Blommaert. “Ze hebben tijdens het Mercatorjaar 2012 kost noch moeite gespaard om de 500e geboortedag van hun dorpsgenoot uitgebreid te vieren. Ook bij deze gelegenheid wil het bestuur de bevolking enthousiasmeren om Mercator mee op de kaart te zetten.” Zijn realisaties zijn dan ook van onschatbare waarde. Ruim 500 jaar later gebruiken we nog steeds de Mercatorprojectie in de hedendaagse scheepvaart en als basis voor de gps.

Stemmen kan nog tot en met 3 april via http://www.radio1.be/programmas/de-bende-van-einstein/wat-volgens-jou-de-beste-belgische-uitvinding

Meer info: Schepen voor toerisme en erfgoed, Erik Blommaert 0479 91 73 58

One Comment