Het mooiste plekje van Rupelmonde

Still0105_00000MERCATOREILAND HERWAARDEREN EN TERUGGEVEN AAN DE BEWONERS

Het gemeentebestuur van Kruibeke is volop aan het werk om de plannen uit het bestuursakkoord om te zetten in concrete projecten.  Het Mercatoreiland is als eerste deelproject aan de beurt. Op 25 november 2014 werden de plannen aan de buurtbewoners en lokale verenigingen voorgesteld.

Door de heraanleg van het Mercatoreiland en de omgeving, wil het bestuur de oorspronkelijke functie van het stedelijk plein terug herstellen. “We willen het Mercatoreiland teruggeven aan de bewoners”, “Bovendien kan de heraanleg een belangrijke meerwaarde betekenen voor de toeristische aantrekkingskracht van Rupelmonde. Door het open karakter te herstellen, maken we de mooie elementen van het dorp terug zichtbaar.”

Het Mercatoreiland ligt binnen beschermd dorpsgezicht tussen de Schelde, de Getijdenmolen en de Graventoren. Het is het centraal knooppunt tussen het erfgoed, het water en het centrum van Rupelmonde. Voor wie de adembenemende fietsroute langs de Schelde vormt, is dit een ideale plek voor een picknick of om wat cultuur op te snuiven. Voor de buurtbewoners is het dan weer een gemeenschappelijke tuin, waar ruimte is voor spel, wandelen en kleinschalige evenementen. Temeer gezien de dense woonkern van de nabijgelegen Schellekeswijk.

Maarten Bral, landschapsarchitect, werd door het bestuur uitgekozen om al deze doelen in een ontwerpvisie onder te brengen. “De nieuwe plannen voorzien meer open ruimte, door het kappen van de houtwal langs de havenkil en het wegnemen van de houten schutsels aan de Getijdenmolen. Ook de relatie met het water (de Schelde, de kasteelwal en de havenkil) wordt hersteld. Zo wordt het gebied terug zichtbaar een ‘eiland’.” Het straatmeubilair van Toerisme Vlaanderen wordt aangevuld met infrastructuur die speciaal voor het overstromingsgebied in Kruibeke ontworpen werd door Stefan Schöning. Zo wordt ook de link met het nabijgelegen natuurgebied hersteld. Aan de aansluiting met de dijk is bijvoorbeeld een podium/amfitheater voorzien. Een speelse manier om het hoogteverschil op te vangen, die het multifunctioneel gebruik van het eiland stimuleert.

De werkzaamheden aan het plein en omgeving zullen starten in 2015.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *