Tussen meisje en moeder

Kruibeke tegen vrouwelijke genitale verminking

Infoavond met lezing basisgezondheidszorg in Afrika en film Waris Dirie

Programma-Waas-Noord-Zuid-forumOp maandag 9 november wordt in Kruibeke een infoavond georganiseerd over vrouwelijke genitale verminking. “We zijn ons bewust van de gevoeligheid van het thema”, stelt schepen van ontwikkelingssamenwerking Tina Van Havere. “Toch zien we de organisatie van deze avond als een uitgelezen manier om deze problematiek bespreekbaar te maken. Hoe meer mensen zich bewust worden van de internationale impact en gevolgen, hoe meer kans we maken om samen het tij te doen keren.”

Jaarlijks worden wereldwijd naar schatting twee miljoen meisjes besneden (gegevens GAMS), om heel diverse motieven of overtuigingen. Door op 9 november een bijzonder boeiende combinatie te brengen van enerzijds een toelichting uit het werkveld en anderzijds een film en slotdebat, wil Kruibeke zoveel mogelijk mensen op een objectieve manier informeren.

Samenwerking met ervaringsdeskundigen Instituut Tropische Geneeskunde (ITG), Memisa en GAMS België vzw

De infoavond wordt ingeleid door Bart Criel, een Kruibekenaar die via verschillende wegen verbonden is met de gezondheidszorg in Congo en andere Afrikaanse landen. Bart Criel is arts van opleiding, werkte verschillende jaren in Congo, en is sinds ruim 20 jaar als academicus verbonden aan het departement Volksgezondheid van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Hij zetelt tevens in de raad van bestuur van de Belgische NGO Memisa die erg actief is in Centraal Afrika. In zijn inleidende presentatie zal hij een kort overzicht geven van de huidige situatie en uitdagingen betreffende gezondheid en gezondheidszorg in Afrika.

Tijdens het slotdebat zal ook Katrien De Koster, coördinatrice Helpdesk Vlaanderen, GAMS België vzw haar expertise inbrengen. GAMS is een vereniging van Afrikaanse en Europese mannen en vrouwen die strijden tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV). De vereniging organiseert sensibiliseringsactiviteiten voor de betrokken gemeenschappen en informatiesessies en voorlichtingen voor professionelen. Daarnaast pleit het op nationaal en internationaal niveau voor de uitbanning van VGV.

Onderdeel van groter Waas geheel

Tijdens het jaarlijkse multicultureel feest Umunsi Mukuru in Kruibeke, werd het startschot gegeven van deze eerste grootschalige sensibiliseringscampagne van het Waas Noord-Zuidforum (een samenwerkingsverband van de Wase steden en gemeenten rond internationale solidariteit).  In samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen, wil het Waas Noord-Zuidforum van september 2015 tot februari 2016 de aandacht vestigen op internationale gezondheidszorg in het algemeen, gezondheid van moeder en kind, en genitale verminking bij vrouwen in het bijzonder. De campagne omvat lezingen, tentoonstellingen, film- en debatavonden in het Waasland en daarbuiten.In september vond in Kruibeke ook al de fototentoonstelling ‘Tussen Meisje en Moeder’ van het Wereldcentrum (Provincie Oost-Vlaanderen) plaats. Deze tentoonstelling beschrijft met woord en beeld de problematiek en risico’s van tienerzwangerschappen in Congo.

Meer info:

Schepen van Ontwikkelingssamenwerking, Tina Van Havere 0476 76 80 93

Waas Noord-Zuidforum, Joren Verhelst 0496 30 19 94

www.memisa.be en www.gams.be

Waris Dirie – Desert Flower film

Wanneer haar vader beslist om haar op dertienjarige leeftijd uit te huwelijken aan een oude man, beslist Waris te vluchten. Na dagen stappen door de woestijn, komt ze uitgeput aan in de hoofdstad Mogadishu waar ze familie opzoekt. Haar grootmoeder vindt voor haar een job. Waris verlaat Somalië om meid te worden in de Somalische ambassade in Londen. Zes jaar verblijft ze er, opgesloten en volledig afgesneden van de buitenwereld.

Wanneer in Somalië de burgeroorlog uitbreekt, wordt de ambassade gesloten. Waris, die geen woord Engels spreekt, komt op straat terecht. Ze ontmoet de eigenzinnige en vurige Marilyn, die haar onderdak geeft en haar helpt om een job te vinden. Terwijl ze aan het werk is in een fastfood, wordt Waris opgemerkt door een beroemde modefotograaf die haar introduceert bij een modellenbureau.

Ondanks allerhande verwikkelingen, wordt ze één van de belangrijkste internationale topmodellen.

Ook al is ze op het hoogtepunt van haar carrière, toch blijft Waris worstelen met een onvergetelijk trauma. Tijdens een interview onthult Waris dat ze op driejarige leeftijd werd besneden. Haar bekentenis die de internationale pers haalt, veroorzaakt een schokgolf over de hele wereld. Waris beslist om haar leven te wijden aan de strijd tegen vrouwenbesnijdenis, een gebruik waarvan dagelijks duizenden meisjes het slachtoffer zijn.

Comments are closed.