Umunsi Mukuru

Wereldfeest UM14 verbindt Kruibeke met de wereld

Umunsi Mukuru vindt plaats op 7 september

Wanneer men in Rwanda en/of Burundi spreekt over een “groot feest”, dan valt de term Umunsi Mukuru. Ook in Kruibeke, waar we kortweg van UM spreken, klinkt dit feest al 14 jaar lang bekend in de oren. Op UM14 proef je exotische gerechten en lokale dranken. De percussiegroep Iragi en het muziekensemble Urga brengen het publiek van Burundi naar Oost-Europa. Aan het einde van de dag zorgt het rapperscollectief Krutown voor de lokale noot.

UM14AFFA3800

“UM14 schakelt dit jaar een versnelling hoger. Zo werd een compleet nieuwe huisstijl uitgewerkt en konden we het programma uitbreiden”, geeft Aäron Blomme, cultuurbeleidscoördinator van de gemeente Kruibeke, aan. Via workshops en presentaties georganiseerd in samenwerking met partners AFS Vlaanderen en Rotary BeLux hoor je uit eerste hand hoe het is om in het buitenland te wonen, te werken of te studeren. Voor alle jongeren uit de regio zeker een aanrader, mocht het al “een beetje kriebelen” om er een jaartje tussenuit te trekken. Op UM14 kun je bovendien op zoek gaan in de digitale archieven van het Red Star Line Museum en wie weet ontdek je familieleden of naamgenoten die de wijde wereld in trokken. De hele familie vindt op UM14 zijn gading, want een Zuid-Amerikaans knutselatelier, een unieke speleobox, goochelshows door Magic Rookie en een grimeatelier maken het programma compleet.

Traditioneel vindt Umunsi Mukuru plaats in mei, maar dit jaar wordt het dus zondag 7 september. “UM14 wordt nu gecoördineerd vanuit de gemeente. We zijn trots om dit ‘groot feest’ in samenwerking met het OCMW Kruibeke, de vele partners en dankzij de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen te mogen realiseren”, verduidelijkt schepen Tina Van Havere. Pia De Monie, voorzitster van het OCMW, treedt schepen Van Havere bij: “Uit de inzet van de ‘nieuw’komers en vele enthousiaste vrijwilligers voor UM14 blijkt nogmaals dat Kruibeke een warme gemeente is.”

De toegang tot Umunsi Mukuru is gratis. Iedereen is welkom vanaf 14u en het einde is voorzien rond 19u. De unieke locatie aan het kasteel Altena in Kruibeke (Burchtstraat 11) wordt ter beschikking gesteld door de Broeders van Liefde.

Vrijwilligers die willen meewerken aan de realisatie van UM14, kunnen contact opnemen met Aäron Blomme via cultuur@kruibeke.be of tel. 03 740 03 15.

Op kuibeke.TV zijn filmfragmenten van vorige edities te vinden

http://kruibeke.tv/2012/06/16/umunsi-mukuru-2012/

http://kruibeke.tv/2011/05/28/umunsi-mukuru-2011/

 

Comments are closed.